Mitől olyan érdekes az aloe vera?
A bél felszíne számos boholy és kripta kialakításával hatalmas területet képvisel - majdnem akkora, mint egy fél futballpálya. Ez a terület – vagyis a bélnyálkahártya – folyamatosan ki van téve különféle élelmiszer- és környezeti antigéneknek. Képzelje el, hogy egy felnőtt bélrendszere körülbelül 1014 baktériumnak ad otthont (összehasonlításképpen: az emberi test körülbelül 1013 sejtből áll). Több száz különböző baktériumfaj létezik, és ezek együtt akár 100-szor több gént tartalmaznak, mint az egyed, akinek a bélrendszerében élnek.
A bél így egy nagylelkű gazdaasztalhoz hasonlítható, amelyet a gazda baktériumtársaival oszt meg. A baktériumok némelyike fontos szervezetünk számára, sőt a védekező rendszerünk részét képezik. Éppen ellenkezőleg, egyesek különféle toxinokat termelnek, amelyek károsítják a nyálkahártyát, és ezáltal csökkentik az immunitást, és lehetővé teszik a vírus könnyebb megragadását.
Étrendünk erősen befolyásolja a bélflóra összetételét mind pozitív, mind negatív irányban, ezért ajánlott fogyasztani például az ún. probiotikumokat és prebiotikumokat. Itt nyílik meg a kapu a több mint 200 biológiailag aktív anyagot tartalmazó aloe előtt, aminek köszönhetően pozitívan segíthet például a nyálkahártya immunitás erősítésében és a bél mikroflóra általános harmonizációjában. Köztudott, hogy az aloe segít tisztán tartani a nyálkahártyát a káros anyagoktól. Ha kórokozó baktériumok kötődnek a nyálkahártyához, azok gyulladást okozhatnak, így minden, ami a nyálkahártyába kerül, sokkal könnyebben kerül a vérbe. Az is ismert, hogy az aloe jótékony hatással van a májra, a lépre és a hasnyálmirigyre is.
Nem minden aloe, olyan mint az aloe
FIGYELEM! Az aloe növény saját feldolgozása során fennáll annak a veszélye, hogy a gél és a növény bőre között elhelyezkedő aloint lenyel! Általánosan ismert, hogy ebből az anyagból egy csipetnyi is erős hashajtóként hat a gyakorlatban, és kellemetlen hashajtó hatást válthat ki! Az otthon termesztett aloe feldolgozását semmilyen módon nem javasoljuk, fogyasztásáról nem is beszélve!